Οι φυσικές ομορφιές Σαμοθράκης
Το τοπίο της Σαμοθράκης
Μια μάζα από γρανίτη καλύπτει το απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, με ορεινά εδάφη και καταπράσινα βουνά. Σε μια καθαρή μέρα μπορείτε να δείτε την κορυφή του Trojan Idi από την υψηλότερη κορυφή του νησιού, Φεγγάρι(1649 μέτρα).
Χλωρίδα
Το νησί βυθίζεται σε πυκνή βλάστηση. Τα δέντρα που κυριαρχούν είναι η ελιά, η δρυς, η καστανιά, ο σφενδάμου, ο κέδρος και τα πλατάνια. Η Σαμοθράκη είναι ίσως το μοναδικό νησί της Ελλάδας με τόσα πλατάνια. Στην άγρια καταπράσινη βόρεια πλευρά συναντάμε σπάνια δέντρα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όπως το taxus baccata (ένα μεσαίο δέντρο παρόμοιο με τη δρυς), το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «cross wood», μια σπάνια ποικιλία του κελυφού θάμνου και του Celtis australis. Η εικόνα της χλωρίδας ολοκληρώνεται με πολυετή πλατάνια, άγρια ελαιόδεντρα, σκίτσο, άγρια αχλάδια και σφενδάμι.
Στη νότια πλευρά μπορείτε να βρείτε καταπράσινους ελαιώνες και μια μικρή πεδιάδα γεωργικής γης.
Οι θάμνοι που καλύπτουν το νησί περιλαμβάνουν φινίρισμα, pistacia terebinthus, arbutus, άγρια τριαντάφυλλα, μυρτιά, άγριο έλατο και ερείκη. Τα παράκτια δάση αποτελούνται από πλατάνια (platanus orientalis), ενώ μεγαλώνουν ολαιώδη, φτέρες, λυγαριά και μέντα. Στο δρόμο από το χωριό Αλώνια μέχρι το χωριό Λακόμα συναντάμε σπάνιες φυλές κάκτων.
Νερό & Πηγές
Η αχαλίνωτη έρημη οροσειρά και η πυκνή δασοκομία διακόπτονται από πολυάριθμες λίμνες, λιμνοθάλασσες και καταρράκτες που κόβουν την ανάσα, οι οποίες καταλήγουν σε μικρές “πισίνες” με κρυστάλλινα νερά. Η Σαμοθράκη είναι επίσης γνωστή για τις θερμές, θειούχες πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς από τους Βυζαντινούς χρόνους. Κάθε καλοκαίρι το χωριό Θέρμα (κοντό για τα «ιαματικά λουτρά») είναι γεμάτο από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις υδροθεραπείας που παρέχει ο Δήμος Σαμοθράκης.
Πηγή: https://www.e-evros.gr