το δελτα του εβρου - Ξενοδοχείο Lighthouse Αλεξανδρούπολη

Το Δέλτα του Έβρου

Ο ποταμός Έβρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στα Βαλκάνια μετά τον Δούναβη. Η πηγή της βρίσκεται στα βόρεια τμήματα της βουλγαρικής Ρίλα και μετά από ένα ταξίδι μέσα από την εύφορη πεδιάδα της ανατολικής Ρωμιλίας, καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 515 χλμ.

Μόλις φτάσει στη θάλασσα, ο ποταμός μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υλικών στο ρεύμα που αφήνονται στις εκβολές του. Τα υλικά αυτά, τα οποία ανέρχονται σε 170.000 τόνους ετησίως (έδαφος, άμμος, λάσπη και κορμούς δέντρων), επεκτείνουν τη γη προς τη θάλασσα και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του ποταμού, αναγκάζοντάς την να εισχωρήσει στη θάλασσα δημιουργώντας πολυάριθμα ρεύματα.

Ο υγροβιότοπος του Δέλτα με τα πολλά ρέματα, τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες και τα νησιά που δημιουργούνται και η πυκνή δασοκάλυψη είναι ένας από τους λίγους υγροτόπους της Ελλάδας που παραμένει και έχει πολύτιμη σημασία. Ο ποταμός παγιδεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα λόγω της πυκνής δασοκομίας και αποθηκεύει ή απελευθερώνει ζεστασιά, ρυθμίζοντας το μικροκλίμα της περιοχής. Προστατεύει τη γη και το νερό, σε περιοχές όπου η διάβρωση είναι μεγάλη, διατηρεί σημαντικές φυσικές φυτείες στο έδαφος που φυσικά δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια και λόγω της μεγάλης υγρασίας, ευνοεί την ύπαρξη και διατήρηση μιας μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας.

350 φυτικά είδη αποτελούν τη φυσική βλάστηση του Δέλτα. Πολλά είδη ζώων βρίσκουν ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμό. Μια μεγάλη ποικιλία ψαριών ζουν εδώ καθώς και μαλάκια, σκουλήκια, σαλαμάνδρες και βατράχια και βατράχια. Όλα αυτά, μαζί με τα εκατομμύρια των κουνουπιών πολλαπλασιάζονται στα βαλτώδη νερά, δίνουν άφθονο φαγητό σε ερπετά, αμφίβια και μικρά πουλιά, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν εύκολη πρόσβαση στη λεία.

Τα είδη που έχουν καταγραφεί στο Δέλτα του Έβρου είναι 46 είδη ψαριών, 7 αμφίβια, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ακίδων, των κουνάδων, των άγριων γατών, των νυφίτσων, των skunks, των σκαντζόχοιρων, των σκίουρων, των νυχτερίδων και των λαγών. Ο Δέλτα του Έβρου προσφέρει ένα σπίτι σε μια μεγάλη ποικιλία πουλιών. Επιπλέον, αυτός ο υγρότοπος χρησιμοποιείται για τη μετανάστευση ή τη χειμερία νάρκη πολλών άλλων ειδών, καθώς χιλιάδες πουλιά χρησιμοποιούν το Δέλτα ως στάση κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους από την Ευρώπη στην Αφρική και αντίστροφα. 310 είδη πουλιών που αντιπροσωπεύουν το 74% των 420 ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στο Δέλτα
.
Ως εκ τούτου, το Δέλτα του Έβρου είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός βιότοπος. Αν συνδυάσουμε το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά σε έναν άλλο πολύ σημαντικό βιότοπο, το δάσος της Δαδιάς και τα γειτονικά βουνά, όπου πολλά αρπακτικά πουλιά, όπως ο αετός της θάλασσας, ο βραχόνας, ο χρυσαφένιος και ο μικρότερος αετός, έρχονται εδώ για να τρέφονται, σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Προκειμένου να προστατευθεί αυτό το πλούσιο οικοσύστημα, υπογράφηκαν εθνικές και διεθνείς συμβάσεις, ενώ έχουν αναπτυχθεί ειδικά προγράμματα, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίσουν αυτούς τους βιοτόπους και την αφθονία τους στο περπάτημα, το κολύμπι και τους κατοίκους που πετούν.

Πηγή: https://www.e-evros.gr

TOP